Snup
Kako prepoznati upalu sinusa i kako je liječiti?

Kako prepoznati upalu sinusa i kako je liječiti?

Bol u čelu ili između očiju, bol u gornjim desnima i začepljen nos samo su neki od simptoma upale sinusa, odnosno sinusitisa. Zdravi sinusi su ispunjeni zrakom, a kada se začepe i napune tekućinom, odnosno kada tkivo postane crveno i natečeno dolazi do upale sinusa. Disanje kroz nos tada postaje otežano, a područje oko očiju natečeno ili osjetljivo.

Što uzrokuje sinusitis?

Glavni uzročnici upale sinusa obično su virusi koji su se nastanili u sinusima, a u određenim slučajevima može biti uzrokovana bakterijom ili gljivicom koja bubri i blokira sinuse. Nekoliko specifičnih stanja kod kojih se javlja upala sinusa su:

  • obična prehlada
  • respiratorne alergije, uključujući alergiju na plijesan
  • polipi (izrasline)
  • devijacija septuma
  • oslabljen imunološki sustav

Simptomi upale sinusa

1. Začepljenost nosa

Kod upale sinusa sinusna šupljina postaje natečena, zbog čega je disanje na nos ograničeno. Zbog začepljenosti nosa mogu se javiti gubitak mirisa ili okusa. Da bi se ovaj simptom olakšao koristi se sprej za nos koji smanjuje otok sluznice i olakšava eliminaciju sekreta.

2. Glavobolja i pritisak u licu

Uslijed upale sinusa nerijetko se javljaju bolovi i pritisak na području čela, nosa, čeljusti i zubi te između očiju. Osim toga, pritisak i oticanje sluznice mogu dovesti do glavobolje. Sinusna glavobolja se pogoršava ujutro, jer se tijekom noći u sinusima nakuplja višak sekreta. Rješenje za olakšanje glavobolje i pritiska kod upale sinusa je spavanje na povišenom jastuku kako se sluz tijekom noći ne bi nakupljala u sinusima.

3. Curenje nosa i postnazalno kapanje

Normalan iscjedak iz nosa je bistar, dok se kod upaljenih sinusa pojavljuje nosni iscjedak koji može biti mutan, žut ili zelen. U nekim slučajevima taj iscjedak ne mora izlaziti kroz nos, već se može slijevati u grlo. Ta pojava se zove postnazalno kapanje te često uzrokuje iritaciju grla i kašalj.

4. Upala grla i promuklost

Kada se tijekom duljeg vremenskog razdoblja iscjedak iz sinusa slijeva niz grlo, dolazi do upale grla i promuklosti. Osim toga, uslijed postnazalnog kapanja dolazi do trajnog i upornog kašlja koji se najčešće pogoršava noću te ometa san.

5. Visoka temperatura

Kao i kod brojnih drugih infekcija uzrokovanih virusima, tako se i kod upale sinusa može pojaviti povišena tjelesna temperatura. Kod upale sinusa tjelesna temperatura najčešće iznosi između 38 i 39.4 °C te predstavlja znak da se organizam bori protiv infekcije.

6. Neugodan zadah

U upaljenim sinusima se nakuplja sluz koja može imati neugodan miris i samim time uzrokovati neugodan zadah kada se slijeva niz grlo. Kod ovog problema može pomoći pojačan unos vode, često ispiranje usta, ispiranje sinusa i pranje jezika.

Kako liječiti upalu sinusa?

U većini slučajeva je upala sinusa uzrokovana virusima, zbog čega nema potrebe za korištenjem antibiotika, već se liječi kod kuće ublažavanjem simptoma. Za smanjenje začepljenosti nosa i olakšanje disanja kroz nos koriste se sprejevi za nos. Ako su prisutne jake glavobolje ili povišena tjelesna temperatura, moguće je koristiti neke od OTC lijekova.

Upala sinusa se često spontano povlači nakon otprilike 10 dana. Međutim, ako simptomi traju dulje bez poboljšanja ili ako se krenu pogoršavati, potrebno je posjetiti liječnika koji će otkriti temeljni uzrok infekcije i odrediti način liječenja.


Kontakt

STADA

Izjava o privatnosti

STADA d.o.o., Hercegovačka 14, 10000 Zagreb | www.stada.hr

Datum zadnje promjene na web stranici: 6.7.2022.